Thursday, August 16, 2007

Τα κινητά στο στρατό

Πριν λίγες βδομάδες κυκλοφόρησε μία διαταγή από το ΓΕΣ σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα. Απαγορεύονται τα τηλέφωνα με κάμερες και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους εκτός από συγκεκριμένους χώρους. Λογικά ακούγονται όλα αυτά, αλλά ο στρατός κατάφερε για μια ακόμη φορά να τα κάνει παράλογα κι αστεία!

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, όταν παρουσιάστηκα στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Εκεί, ψάξανε τα προσωπικά μας αντικείμενα μόλις περάσαμε την πύλη. Ο τύπος που έψαχνε τις τσάντες μας προφανώς βαριόταν τη ζωή του, όπως το 99% των ανθρώπων που συναντάς σε στρατόπεδα. Έβαλε το χέρι λίγο στο σάκο μου, και μόλις έπιασε το φορτιστή του κινητού τον κοίταξε και τον ξαναέβαλε μέσα. Μετά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους:
-Έχεις κανένα μαχαίρι μαζί σου?
-Όχι.
-Φάρμακα?
-Ούτε.
-Καλά, πήγαινε τότε.

Στις επόμενες μέρες, με τη μέθοδο του μαθήματος διά του παθήματος, μάθαμε πως τα κινητά καλό είναι να είναι στο αθόρυβο, και να μη μιλάμε μπροστά σε αξιωματικούς ώρες που δεν είχαμε ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα, είδαμε πως τα κινητά ήταν ο επίσημος τρόπος συνεννόησης των αξιωματικών μέσα στα στρατόπεδα! Την τελευταία μέρα στην Καλαμάτα θέλαμε να βγάλουμε αναμνηστική φωτογραφία με έναν αξιωματικό μέσα στο θάλαμο. Μας είπε χαμογελώντας πως αυτό απαγορεύεται και τιμωρείται με στρατοδικείο και μετά μπήκε ανάμεσά μας για την φωτογραφία!

Όταν πήγα στην Ξάνθη, όπου τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαλαρά, μπορούσαμε να μιλάμε σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή στο κινητό, ενώ οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια έδιναν κι έπαιρναν. Φυσικά το ίδιο γινότανε σε όλα τα στρατόπεδα, με αποτέλεσμα κάποια να αρχίσουν να κυκλοφορούν στο YouTube. Κάποια στιγμή τα λαγωνικά του στρατού το πήρανε χαμπάρι και αποφασίσανε να απαγορεύσουνε τα κινητά.

Ένα πρωί μας είπανε πως πρέπει τα κινητά να τα έχουμε κλειστά μέσα στο στρατόπεδο και ώρες ασκήσεων. Το ίδιο βράδυ, σε νυχτερινή άσκηση, την ώρα που ο διοικητής μας εξηγούσε τι θα κάνουμε, χτύπησε 2 φορές το κινητό του και φυσικά απάντησε και τις 2! Μετά μας ρώτησε τι λάθος έκανε και εξήγησε πως δε θα έπρεπε να έχει το κινητό ανοιχτό!

Λίγες μέρες αργότερα γινότανε μία μικρή τελετή αλλαγής διοικητή και έπρεπε να παρελάσουμε μπροστά στο νέο και τον παλιό διοικητή. Μας μαζεύουν λοιπόν και ένας ταγματάρχης αρχίζει να εξηγεί τι ακριβώς θα κάνουμε. Και φυσικά αναφέρει και το θέμα των κινητών, βγάζοντας το δικό του από την τσέπη:
-Και τώρα, με πρώτο εμένα, κλείνουμε όλοι τα κινητά. Προσοχή, όχι στο αθόρυβο, τα κλείνουμε!
Κάνουμε κι εμείς πως τα κλείνουμε και τα βάζουμε στις τσέπες. Λίγο αργότερα, εκεί που μας μιλάει, σταματάει για να απαντήσει στο δικό του και μας κοιτάζει με ένα βλέμμα σαν το παιδάκι που πιάσανε στα πράσα να κλέβει γλυκό από το βάζο! Την ίδια ώρα ακουγότανε μπροστά του σχόλια του στυλ:
-Κάποιος ξέχασε να κλείσει το κινητό του...

Μετά από όλα αυτά πιστεύαμε φυσικά πως το θέμα των κινητών δεν ήταν σοβαρό. Μέχρι που πριν 2 εβδομάδες, στη Χίο πλέον, μας ανακοινώσανε πως απαγορεύονται εντελώς τα κινητά με κάμερα και πως όσοι δε μπορούμε να τα στείλουμε σπίτια μας πρέπει να τα παραδώσουμε και να βρούμε κινητά χωρίς κάμερες! Αυτό δεν ξέρω σε πόσα στρατόπεδα έχει ισχύσει στην πράξη, αλλά σε μας "σχεδόν" ισχύει. "Σχεδόν" γιατί αρκετοί έχουν κάπου κρυμμένο ένα δεύτερο καλό κινητό και όταν λείπουν αυτοί που πρέπει να φοβάσαι τα βγάζουν έξω.

Φυσικά τα τοπικά καταστήματα κινητής τηλεφωνίας έχουνε κάνει την τύχη τους, αφού οι περισσότεροι αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε καινούρια φτηνά καρτοκινητά... Τώρα γιατί δε μας είχαν προειδοποιήσει να μη φέρουμε καν τέτοια τηλέφωνα δεν καταλαβαίνω. Ακόμα και σε ένα θέμα που έχουν δίκιο, καταφέρνουν να τα κάνουνε σαλάτα...

2 comments:

jul said...

Πωπωπωπωπω Οδυσσέα καιρό είχα να ακούσω ιστορίες στρατού....να εισαι καλά!!!!!

Καλή συνέχεια!!! Ποτε με το καλό απολύεσαι???

mamapatrida said...

Σ'ευχαριστώ Jul!
Έχω πολύ ακόμη, το Μάιο απολύομαι...
Αλλά δεν έχω παράπονο, καλά περνάω.
Θα ήθελα να γράφω συχνότερα, αλλά με πιάνει απίστευτη βαρεμάρα... Άσε που δεν προλαβαίνω να μπαίνω σε πολλά ωραία blogs και νιώθω και άσχημα...